İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNDE KÖPRÜDEN ÖNCE SON ÇIKIŞ

27.10.2015’te Business HT’de yayınlanan yazım…

Fransa, Aralık ayında başkenti Paris’te düzenlenecek Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği konferansında uluslararası bir anlaşmanın imzalanması için bütün varını yoğunu ortaya koyuyor.

Küresel ısınmaya karşı dünyanın altına imza atmasının beklendiği iklim değişikliği anlaşmasının kaderini belirleyecek konferans için Fransa, yerelden küresele doğru örgütleniyor. Fransa’daki belediyeler, sorumluluğu üstlenerek mücadelenin ön cephesini oluşturuyor.

BM İKNA TURLARINDA

Fransa, Cumhurbaşkanı François Hollande’ın bizzat dünya liderlerini Paris’e çağırmak için düzenlediği seyahatler başta olmak üzere sürdürdüğü diplomatik temaslarla anlaşmanın önemini bütün dünyaya anlatıyor.

2009 yılında Kopenhag’da anlaşmanın imzalanmasından son anda vazgeçilmesini tekrar yaşamak istemeyen BM ise devletleri ikna etmeye çalışıyor.

BM’nin hazırladığı son taslak anlaşmada ülkelerin 2020 itibariyle küresel ısınmayı 2 derecenin altında tutacak kadar karbon salınımı yapması öngörülüyor.

Anlaşmayla ilgili olarak gelişmiş ülkelerin yoksul ülkelere hangi miktarda ve hangi koşullarda iklim finansmanı sağlayacağı ise 30 Kasım-11 Aralık tarihlerinde düzenlenecek konferansta en çok tartışılması beklenen maddelerden…

PARİS ÇOKTAN HAZIR

Paris’e adım attığınız andan itibaren şehrin COP 21 İklim Değişikliği Konferansı olarak adlandırılan organizasyon için hazırlandığını görmeniz mümkün. Organik yiyecek festivalleri, arabaların şehre girişinin yasaklandığı etkinlikler ve tarihi binalara asılan büyük afişlerle Paris, küresel ısınmayla mücadele için uzun zamandır hazırlandığını bütün dünyaya duyuruyor.

“Paris iklimle mücadelenin ön cephesinde” diyen Paris Belediye Başkan Yardımcısı Celia Blauel, bütün kamu politikalarının iklim hareketi planından esinlendiğini açıklıyor. Paris’in iklim değişikliği ile ise mücadelesi geçmiş yıllara uzanıyor. Ekim 2007’de oluşturulan Paris İklim Hareketi Planı kapsamında 2020 için belirlenen amaçların her beş yılda bir gözden geçirilmesi hedefleniyor.

MERKEZİNDE VATANDAŞLAR VAR

Bu plan kapsamında ulaşımda bisikletlerin kullanılması teşvik ediliyor, şehrin tüm kantinlerinde yüzde 20 oranında organik yiyeceklerin olması planlanıyor ve güneş panellerinin çoğalması hedefleniyor. Paris Belediyesi, iklim değişikliği ile mücadelede oluşturduğu ağın merkezine Parislileri koyuyor.

Paris nüfusunun yüzde 8’inin bu ağa aktif olarak katıldığını vurgulayan Blauel, girişimler ve büyük şirketlerin de dahil edildiğini aktarıyor. Blauel’e göre iklim değişikliği ile ilgili olarak asıl küresel ısınmanın insanlar üzerinde nasıl bir etkisinin olacağı hesaba katılmalı.

Çözüm tekliflerinin vatandaştan gelmesi için çaba sarf ettiklerini vurgulayan Blauel, Paris’te nasıl bir yaşam istendiğine dair talepleri dinlediklerini aktarıyor. “Başkalarının bizim için bir şeyler yapması yerine biz şehir olarak harekete geçiyoruz” diyen Fransız siyasetçi, Paris Belediyesi’nin öncülüğünde COP21 için uluslararası belediye işbirliği ağının oluşturulduğunu vurguluyor.

STRASBOURG’UN EKONOMİ POLİTİKASI

Fransa’nın iklim değişikliği mücadelesine yıllar önce başlayan bir başka şehri ise Strasbourg… Almanya sınırında Avrupa Parlamentosu’na ev sahipliği yapan bu kent, 1992 yılında yaptığı hareket politikası ile şehircilik, çevrecilik ve ekonomik planlamaya dikkat ederek alternatif ulaşım yollarını vatandaşlarına sunuyor. Strasbourg Belediyesi, yolların büyüklüğü, kullanım amacı, varış ve gidiş yollarını hesaplayarak yayalar ile bisikletlilerin rahat etmesini sağlıyor.

Paylaşımcı ulaştırma modelini de şehre yerleştiren Strasbourg Belediyesi, 2009 yılında yaptığı iklim planı çerçevesinde ise sera etkisi yapan gazların salınımını yüzde 30 düşürme ve enerji tasarrufunu yüzde 30 artırmayı hedefliyor. Kamu sektörünün yaptığı ihalelerde daha az karbon salınımı yapan şirketler ile anlaşma yoluna gidiliyor.

Yerel üretim teşvik edilirken kent merkezindeki betonlaşma azaltılıyor ve yeşil alan artırılıyor. Strasbourg’un biyolojik çeşitliliği artırmak için yapılan çalışmalar ise Fransa’da birinci seçilmiş. 2008 yılında böcek öldürücü ilaç olarak bilinen pestistlerin kullanılması iptal edilirken 4800 bahçe Strasbourgluların kullanımına açık.

KATILIMCI PROJELER

Strasbourg Belediyesi’nin gözbebeği ise yeni kentleşme projeleri… Katılımcı şehir ve konut projelerini aileler tasarlıyor, aynı aileler finansman bularak bu projelerin gerçekleşmesini sağlıyor ve yönetimi üstleniyor. Kısacası Strasbourglular, içinde yaşayacakları konut projelerinin ilk söz sahibi oluyor. Böylece Fransa, iklim değişikliği için öncü bir misyon üstlenirken belediyeler vatandaşları örgütleyerek katılımcı ekonomiyle çevre politikalarını oluşturuyor.

Fransa izlenimlerimden geriye en çarpıcı an olarak Paris Belediye Başkan Yardımcısı Blauel’in iklim değişikliği ile ilgili sözleri kalıyor: “İklim değişikliği ile mücadele, göç, su ve hava ile nasıl başa çıkacağımızın çok daha ötesinde, toplumla ilgili… Nasıl bir toplum ve ekonomik model içinde yaşamak istediğimizin yanıtı burada yatıyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yeni projelerim ve yaptığım haber çalışmalarıyla ilgili bilgi almak isterseniz e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.

© 2022 ozgeozdemir.com | Tüm hakları saklıdır. Web Tasarım: mare.design.